FR | EN | NL

EERDERE EDITIES | 2006 | MUZIEK


31knots (us)
Stylistisch gezien doet dit trio uit Portland denken aan de eerste platen van Karate, Blonde Redhead of Engine Down, maar dan met een pak meer versiersels, complexere structuren en verhakkelde melodieŽn; energie, spanning en hoog oplaaiende emoties zijn hen echter ook niet vreemd. Ze komen op Rh‚‚‚ Lovely hun nieuwste album 'Talk Like Blood' voorstellen, uitgebracht op Own Records en Polyvinyl.

65daysofstatic (uk)
Wie tracht de muziek van 65daysofstatic te beschrijven kan slechts met moeite de diepgang vatten die deze Engelsmannen brengen, met hun weids open klanken, waarin nooit aflatende gitaren, woeste drum'n'bassbeats, live drums en een rrrratelende en knettttttterende laplaplaplaptop op elkaar botsen. Kortweg, een soundtrack voor een nieuwe dimensie, waar rock, dance en elektronica op gelijke voet staan. Een concert van 65daysofstatic is altijd gevaarlijk euforiek, bezeten, meeslepend, flirtend met chaos, en vooral heel, heel sterk.

absinthe (provisoire) (f)
Deze groep uit Montpellier speelt knettergekke noisy muziek die om beurten Paul Newman, A Silver Mt Zion en Lowercase voor de geest haalt. Ze weerspiegelt de diepe nachtelijke verlangens en onthullingen van de groepsleden, tijdens eindeloze doorleefde beschonken bekentenissen: de waanzin, het onbewustzijn, de trance opzoeken... Een eerlijke groep die je raakt, die je als mens aan het wankelen brengt en soms gewoon niet te snappen valt, maar in ieder geval ook een van de meest punkachtige en bezeten groepen in het postrockgenre.

charlottefield (uk)
28 minuten voortdurend opgekropte en ontploffende spanning, dat is wat deze Engelse groep ons voorschotelt op hun album dat werd uitgebracht op het prestigieuze FatCat. Een plaat die werd geschreven onder sterke invloed van Slint, met dezelfde herkenbare gitaardialogen en de met adreline en paranoÔa doordrenkte harmonischen. De bezwerende zangstijl doet bij momenten weer denken aan Can. De groep werkt zijn nummers uit vanaf obsederende motieven die asymptotisch evolueren met trage variaties, naar een hoogtepunt, een ontploffing, die soms wel, soms niet komt. Een exclusief concert voor Europa!

deerhoof (us)
De liedjes van deze Amerikanen vertonen veel avantgardistische elementen: noisy gitaarriffs, Casio-blieps, her en der een wilde drumuitbarsting, een bijna krakkemikkige slaapkamersound, of nog de vocale prestaties van zangeres Satomi. Het bijzonderste aan deze groep is evenwel de manier waarop ze een bijna kinderlijke, bruisende energie weet uit te stralen. Tussen 1997 en 2005 bracht de groep al zes albums uit, waarvan het laatste, 'The Runners Four', zeker uitgebreid aan bod zal komen op Rh‚‚‚ Lovely!

grails (us)
Bij de beschrijving van de muziek van deze Amerikaanse groep worden vaak de namen GY!BE en Dirty Three aangehaald, waarschaanlijk door de aantrek van het koude klimaat van de eerste en de centrale rol van de viool bij de tweede. Daar houdt de vergelijking echter op Ė als je verder kijkt dan de oppervlakkige gelijkenissen zie je dat Grails wel duidelijk een eigen stijl heeft. Postrock met strakke composities waarin melodieŽn een zeer belangrijke rol spelen. Nummers blijven niet ter plaatse trappelen maar evolueren voortdurend, zijn stevig, maar nooit grootsprakerig. Ze komen terug naar BelgiŽ na twee jaar afwezigheid!

i love sarah (b)
I Love Sarah, dat zijn Rudy Perdu op gitaar, saxofoon en de oostelijke stemmen. Dat is ook Jani Jani op dums, percussie, en zowel de oostelijke als westelijke stemmen. I Love Sarah speelt muzaknoise. Of zelfs antipop. Wat we daarmee bedoelen? Misschien moet u zelfs maar eens een kijkje komen nemen.

piano magic (uk)
Deze Engelse groep met variabele bezetting heeft sinds zijn debuut al zowat alle muzikale stijlen uitgeprobeerd, van de Kraftwerkiaanse clicks in het begin tot de verstikkende, hemelse gelaagde melodieŽn waarnaar ze stilaan evolueerden. 'The Troubled Sleep of Piano Magic' en 'Disaffected', hun prachtige recentste albums uit respectievelijk 2003 en 2005 zijn hiervan perfecte voorbeelden: een delicate stem, schitterende gitaren, bedwelmende ritmes en hymnes op de synths. Ze hebben verschillende van de labels die hun platen hebben uitgebracht overleefd, en vertonen nog geen enkel teken van vermoeidheid. Dit komen ze trouwens bewijzen op het Rh‚‚‚ Lovely Festival, tijdens hun exclusieve Belgische concert!

picastro (can)
Deze Canadezen beschikken over iets wilds, gevaarlijks en fascinerends, dat onder het ijs schuilt en ons op elk moment kan overvallen. Dit project draait al negen jaar rond spilfiguur Liz Hysen, schipperend tussen het mysterie van Rodan en de subtiliteit van Sonora Pine. We denken ook aan Movietone in hun duistere momenten. Hun muziek roept beelden op van wazig herfstlicht, dagen die korter worden, bladeren die zich op de grond ophopen en langzaam wegrotten. Een schuilt een soort onwel-zijn in deze muziek, dat zich uit in een spannende strijd. De groep zal in april voor het eerst in BelgiŽ optreden!

stinky squirrels (b)
Twee Belgen die talloze concerten afschuimen en rock-'n-roll mixen in al zijn vormen: surf, punk, rock, grunge, metal. Deze twee rekels leggen elk om beurt plaatjes op, met geÔmproviseerde, soms waanzinnige overgangen. Wees klaar voor de ultieme rock-'-n-roll ontlading!

this is your captain speaking (aus)
Dit trio uit Melbourne is verantwoordelijk voor een van de beste Australische postrockreleases van het jaar. Hun debuut 'Storyboard' kon rekenen op heel wat lovende kritieken: '66 minuten puur muzikaal geluk', 'een van de beste nieuwe albums', of nog: 'een onontbeerlijk meesterwerk'. Recensenten hebben de groep Ė terecht Ė vergeleken met Brian Eno, Steve Reich, Sigur Růs, Explosions in the Sky en Ennio Morricone. Naar aanleiding van de Europese release van 'Storyboard' op Resonant, speelt de groep op Rh‚‚‚ Lovely een uitzonderlijk concert voor BelgiŽ!

v.o. (b)
Deze Belgische groep draait rond Boris Gronemberger, getalenteerd en hyperactief muzikant die ook meespeelt bij Raymondo en de backing band van FranÁoiz Breut. Hun muziek evolueert in een parallelle wereld tussen Gastr del Sol en David Grubbs en een aantal klassiekere formaten zoals de High Llamas ze bezigen. Pure popfrisheid op het Rh‚‚‚ Lovely Festival Ė dat we dat nog mogen meemaken!