FR | EN | NL

EERDERE EDITIES | 2007 | MUZIEK


a whisper in the noise (us)
Is het project van componist West Thordson, die in zijn nummers strijkers, piano, rijke elektronica en atmosferische zang vermengt. Volgens niemand minder dan Steve Albini is AWITN "afwisselend prachtig, melancholisch, droef, verleidelijk. Hun muziek doet denken aan een slaapliedje dat we ons maar half herinneren, en waarvan het deel dat we hebben onthouden een vriendelijke (edoch onbekende) en oneindig droeve melodie oproept". De meesterproducer gelooft duidelijk in deze groep, die op Rhâââ Lovely een exclusief Belgisch concert zal geven.

arnaud michniak (f)
Arnaud Michniak, in de jaren ’90 zanger bij Diabologum en later bij Programme, komt nu met een eerste soloplaat op de proppen. Op “Poing perdu” verkent hij rock, hip hop en electro tot in hun verste uithoeken. “Films/slams/sons”, zijn nieuwe set die hij exclusief komt voorstellen op Rhâââ Lovely, bestaat uit slams, liedjes uit “Poing perdu” en ook fragmenten van twee films die Michniak maakte met “Appelle ça comme tu veux”, een collectief dat hij mee oprichtte.

audrey (sw)
De muziek van Audrey beschrijven is geen gemakkelijke taak. De groep bouwt een centraal thema op rond het evenwicht van melodielijnen, waar schitterende en heldere popmomenten versneden worden met een donkere droefenis. Directe, conventionele teksten worden vervangen door abstracte betekenissen die in het teken staan van de melodieën, om die hemelse kristallen te vormen die we enkel in een dergelijk noords klimaat terugvinden. Tijdens hun exclusieve doortocht in België zou Audrey wel eens meer dan één luisteraar kunnen bekoren ...

bracken (uk)
Chris Adams (Hood) heeft nog altijd dezelfde ontroerende, klaaglijke stem, en put net als zijn groep inspiratie uit een natuurlijk ambientkader, doorspekt met postrockarrangementen, elektronische snuisterijen, spleen en emotie. Maar Bracken trekt resoluut de kaart van de eigenheid, dankzij een dicht, bijna onontwarbaar kluwen van melodieën en complexe orkestraties van organische en vooral synthetische klanken. Hij komt ons zijn eerste album voorstellen op onze favoriete zaterdag van het jaar.

crippled black phoenix (uk)
Wanneer gerespecteerde muzikanten uit een hele rist uiteenlopende groepen zoals Mogwai (postrockhelden), Electric Wizard (stoner/doom metal), Pantheist (ambient metal), 3D House of Beef (sludge metal) en Gonga (heavy rock) samen komen voor het pure speelplezier, wordt dat Crippled Black Phoenix – een misschien iet of wat tegenstrijdige naam, maar een bijzonder ambitieuze en onwaarschijnlijke muzikale ervaring, somber en grandioos tegelijk. Exclusief concert met voorstelling van het nieuwe album. Wat wil een mens nog meer?

frank shinobi (b)
Frank Shinobi, volgeling van grote meesters zoals 31 Knots en The Redneck Manifesto, zet zijn zoektocht voort in de verscholen krochten van zijn onderbewustzijn. Of zitten ze ondertussen al in het uwe? Blijf op uw hoede, hier is mogelijk een verrassing in de maak…

k-branding (b)
De muziek van dit trio, dat de vrijheid van geïmproviseerde muziek combineert met brutaal punkkabaal, wordt steeds experimenteler. Twee jaar na hun eerste (verrassings)optreden op Rhâââ Lovely, komen ze hun communicatieve razernij opnieuw loslaten op het publiek.

the matt elliott foundation (uk)
Matt Elliott is een historisch figuur in de elektronicawereld die zijn gelijke niet kent. In Bristol debuteert hij met het project Flying Saucer Attack en bij AMP, alvorens hij zich aan een solocarrière waagt. Dit jaar komt Matt niet zijn eigen muziek spelen, maar zal hij u aan het dansen zetten tijdens een fenomenale dj-set (waarbij hij waarschijnlijk gezelschap krijgt van Chris Adams – zie Bracken). Whoa!

milenasong (d)
Dit project van de in Berlijn gebaseerde Sabrina Milena brengt zeer visuele muziek (de juffrouw in kwestie heeft illustratiestudies gedaan) – het lijkt wel alsof haar patchwork van geluiden uit een penseel komt gevloeid. Deze schilderachtige composities komen tot uiting in intieme nummers waarin songwriterballades worden vermengd met ambientcollages en onderwaterstemmen. Alweer een artieste die haar nieuwste werk exclusief komt voorstellen op Rhâââ Lovely. (Wordt u niet een beetje te hard verwend?)

part chimp (uk)
In dit klimaat waar groepen hun gitaren op het podium stuk slaan zonder eerst ook wat interessante muziek te spelen, is het goed om weten dat Part Chimp de draad weer oppikt daar waar anderen hem hebben laten liggen. Maakt ook niet uit hoe luid u hun jongste worp "I Am Come" beluistert – wanneer deze groep op ons podium kruipt, wordt u sowieso weggeblazen. Het podium op, versterkers open, alle meters in het rood! Deze gasten zullen hoe dan ook altijd welkom zijn in België.

pelican (us)
Pelican, dat vlotjes stonerrock, posthardcore en postrock vermengt, is er in een paar albums tijd in geslaagd om een trouwe schare volgelingen te verzamelen uit alle mogelijke uithoeken van de muziekwereld. Van withete hardcore à la Isis tot dromerige postrockarpeggio's, hun instrumentale taal vormt een ontmoetingspunt waar woorden ondergeschikt zijn. Een nieuw album is in de maak – waarschijnlijk krijgt u op Rhâââ Lovely al een voorsmaakje!

pentark (b)
"Het instrumentale trio Pentark gaat conventionele popmuziek en melodieën uit de weg, en brengt energieke rock met repetitieve en meeslepende bassen, krachtige drums en noisy gitaren. Jamsessies vormen de start voor lange muzikale reizen, en hun nummers kenmerken zich door een schijnbaar gedeconstrueerde structuur die enige gelijkenissen vertoont met klassieke geïmproviseerde jazz. Uit complexe muzikale thema’s worden langzaamaan, minuut na minuut, voortreffelijke, hybride nummers gedistilleerd". (Pit, Code 314)

rothko (uk)
Rothko is ongetwijfeld een van de pioniers in het postrock-/ambientmilieu. Na vele line-upwissels en al even veel diverse samenwerkingen, gaat Mark Beazley nog altijd gewoon zijn gangetje in een onafhankelijk universum. De muziek van Rothko, die op plaat bijzonder sereen en ingetogen is, wordt op het podium merkbaar voller en elektrisch geladen. De groep komt ons exclusief (dit is de laatste exclusiviteit, beloofd!) zijn nieuwe album voorstellen, “Eleven Stages of Intervention”. Absoluut het (her)ontdekken waard.

yndi halda (uk)
Met slechts één in eigen beheer uitgebrachte ep in 2005 ("Enjoy Eternal Bliss", de Engelse vertaling van de groepsnaam) en twee tournees in eigen land, werd Yndi Halda al snel een van de zwaargewichten in de Engelse postrockscene die nu al een paar jaar de nodige aandacht krijgt van heel wat blogs en zines (zie ook: 65daysofstatic, Redjetson, iLiKETRAiNS, The Monroe Transfer, Workhouse, enz.). In het Britse magazine Rock Sound werden ze zelfs getipt als de “In het oog te houden groep in 2007”.